Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

У Галерији науке и технике САНУ у Београду (Ђуре Јакшића бр. 2), Хемијски факултет Универзитета у Београду и Српско хемијско друштво организовали су  изложбу поводом 160 година од тренутка када је 1853.године основана прва хемијска лабораторија на београдском Лицеју, претечи данашњег Универзитета.

Циљ изложбе је да прикаже почетке лабораторијског рада у Србији у виду поставке експоната којима располаже Музеј хемије који је основан 2002.године на хемијском факултету у Београду.

Збирка великана српске хемије садржи сачуване инструменте, лабораторијски прибор и посуђе, хемикалије, документа-инвентари лабораторијске опреме и практикуми из периода од средине 19.века до средине 20.века.

Због малог простора и ограниченог броја посетиоца, само 15 ученика 7. и 8. разреда наше школе је 28.11.2013.године организовано посетило изложбу.   Студенти Хемијског факултета су ученицима представили чиме су се бавили српски хемичари 19. века и прве половине 20.века, каква је била њихова лабораторијска опрема и које су хемикалије употребљавали.

Душица Ивановић и Љиљана Спасојевић

 

Print Friendly, PDF & Email