Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

О завршним испитима

Завршним и матурским испитима проверава се шта су и колико ученици научили током школовања, да ли су стекли неопходна знања и вештине и да ли су спремни за следећи ниво образовања или запошљавање у струци за коју су се школовали. С друге стране, ови испити су и део екстерног вредновања квалитета саме школе, а и система образовања у целини – процена постигнућа и остварених циљева у раду са ученицима, односно ефеката целокупног наставног рада.


Прве завршне испите ће, према Закону о основама образовања и васпитања, полагати основци који школовање завршавају 2011. године у свим школама у Србији. Након тога, на основу вредновања резултата, утврдиће се препоруке за организовaње завршних испита у основношколском образовању за 2012. и наредне године.

Завршни испит ће се постепено мењати по обиму и структури до 2014. године када ће бити реализован у пуном обиму. Промене се односе на повећање броја предмета који се полажу и на број непознатих задатака у тестовима: од полагања само два теста из српског-матерњег језика и математике до финалног завршног испита 2013/2014. године, који ће подразумевати: све непознате задатке и три теста - српски језик, математика и заједнички тест из предмета: историја, географија, биологија, физика и хемија.

Постепеним прелазом избегавају се изненађења у вези са садржајем и начином испитивања чиме се смањује непознатост и трауматичност испита. Резултати прелазних решења биће детаљно анализирани у циљу њихове евалуације и уношења побољшања

Врсте завршних испита

Законом о основама система образовања и васпитања утврђено је неколико врста завршних испита који прате, односно полажу се на крају неког од циклуса/нивоа у систему образовања, а у зависности од типа школе: Завршни испит у основном образовању, Општа матура након завршене гимназије, Стручна и уметничка матура након завршеног четвртог разреда средњег стручног, односно уметничког образовања, Завршни испит средњег стручног образовања, специјалистички и мајсторски испит који ученик полаже након завршеног средњег стручног образовања у трогодишњем трајању, као и испите након завршеног двогодишњег образовања за рад или двогодишњег образовања у средњим стручним школама).

Завршни испит у основном васпитању и образовању је први завршни испит са којим се ученик сусреће током свог школовања. Он се полаже на крају осмог разреда и има функцију сведочанства о усвајању темељних знања, умења и компетенција током основног образовања. Завршни испит на крају основне школе полажу сви ученици.

 

Завршни испит у основној школи

• Испит ће се полагати употребом теста из предмета:

  • српски језик, односно матерњи језик,
  • математика и
  • употребом комбинованог (једног) теста из наставних предмета и то: историја, географија, билогија, физика и хемија.

• Тестови завршног испита биће састављени само од непознатих задатака.
• Листа стандарда односно знања и кометенција који ће се испитивати потпуно непознатим задацима  објављенa је и може се преузети овде.

Print Friendly, PDF & Email