Школа по мери детета

 

Архиве

Ускоро ћеш се наћи пред једном од важних одлука - пред одлуком, која ће у великој мери да утиче на твоју будућност. Опредељење за једно од занимања и школу, није само избор онога што ћеш радити и што ће ти се дешавати следећих неколико година. Избором занимања и школе бираш оно чиме ћеш се можда бавити целог свог живота.

Ако будеш имао све информације које су важне за прави избор средње школе направићеш добар избор.

Овај информатор има за циљ, пре свега, да те упути у „тајне” полагања пријемног и завршног испита који те чека на крају твог осмогодишњег школовања. Да би наставио своје образовање, потребно је да се упишеш у неку од средњих школа које трају три или четири године. Али пре него што наставиш школовање, потребно је да покажеш знање на пријемном или завршном испиту.

Ове школске године полагаће се  математика, српски језик и комбиновани тест по завршетку VIII разреда.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије направило је базу података свих ученика осмих разреда на целој територији Републике Србије, па ће се упис, као и претходних године, обављати електронским путем. Само на тај начин сваки ученик ће моћи да се, искључиво на основу онога што је сам постигао, упише у неку од средњих скола.

Веома је важно разликовати завршни испит од пријемног испита.

Завршни испит полажу сви ученици.

Пријемни испит полажу ученици који су се определили за уметничке школе, филолошке гимназије, математичке гиназије, гимназије за спортисте и школа за таленте.

Да бисте видели остале информације о завршном испиту и упису у средње школе кликните овде.

Print Friendly, PDF & Email