Светски дан љубазности, одељење 1/4

Дан љубазности 13.11.2023.

Нежности и љубазности нису знаци слабости, већ израз снаге и одлучности. (Халил Џубран)

​​На иницијативу Светског покрета за љубазност, у Токију је 13. новембра 1998. године одржана конференција о љубазности и том приликом је донесена посебна декларација која говори о толеранцији и прихватању различитости.  Тако је 13. новембар изабран за Светски дан љубазности.
Како је наведено у декларацији “овај дан је прилика да размислимо о својим досадашњим поступцима, постављајући се изнад територијалних, културолошких или религијских граница и да схватимо да смо део глобалног друштва, јер нисмо ни бољи ни лошији од припадника других култура, раса или религија“.
“Хвала!“ „Молим!“ „Изволите!“ „Извините!“ То су врло једноставне речи помоћу којих у свакодневној комуникацији можемо некоме улепшати дан. Набаците осмех на лице, упутите комплимент, загрлите неког, подржите пријатеља, уступите место старијима у аутобусу, помозите немоћнима!

Љубазност је једна од највиших вредности и основних квалитета човечанства. У данашњем брзом, ужурбаном и конкурентном свету, љубазност је често гурнута на маргину. Због тога је још важније ширити свест међу људима, како би се  љубазност осетила на сваком кораку .
Обележите Светски дан љубазности гестовима којима ћете другима показати да нисте себични, да вам је стало до њих, потрудите се да будете добро расположени и да ту позитивну енергију пренесете на друге.
Немојте заборавити да будете љубазни и према себи! Частите се омиљеном књигом, уживајте у друштву најбољих пријатеља, посветите се хобију.
Једнако је важно показати љубав и емпатију не само према људима, већ и према животињама и  целокупном свету око нас.
Психологија је доказала да љубазност према другима директно утиче и на нашу срећу.
Ученици одељења 1/4 су обележили и дали значај овом дану тако што су најпре погледали видео-снимак Color your world with kindness a затим писали и цртали на тему љубазност. Делили су осмехе, комплименте, лепе речи, загрљаје! 

 

наставник разредне наставе

Викторија Трајковић