Међународни дан толеранције, одељење 1/4

Међународни дан толеранције_01

,,Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш.”
                                                                                                                                                              Волтер
 
Међународни дан толеранције обележава се широм планете, подсећајући нас да сви имамо право да будемо оно што јесмо, као што и други људи имају право на своју посебност.
 
Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у културама, обичајима, мишљењима, ставовима, религијској припадности, боји коже, тежини, висини, начину изражавања… То није израз слабости, попустљивости, нити је негативна особина. Толеранција је хармонија у различитостима. Потребно је само прихватити да нисмо сви исти и да је лепота управо у томе. Ако је неко другачији од нас, он нам само може проширити видике и обогатити свакодневицу.
 
Поводом Међународног дана толеранције  реализована је радионица у којој су учествовали ученици одељења 1/4. Током радионице ученици су са својом учитељицом дискутовали на тему дискриминације и толеранције, упознали се са новим појмовима и кроз игру и замену улога „корачањем у туђим ципелама” схватили значај поштовања равноправности. На крају су креативним радом представили значај толеранције. Закључак је да заједно треба да градимо културу мира, толеранције и разумевања, и да радимо на стварању толерантног друштва које уважава различитост и свима пружа једнаке шансе и могућности без икакве дискриминације. 

Викторија Трајковић