Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

Од ове године, ученици осмог разреда, у оквиру професионалне оријентације, могу да провере своја професионална интересовања, а заинтересовани ученици и да закажу професионално саветовање код психолога школе.

1. ШТА СВЕ ОБУХВАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

А) Професионално информисање– давање информација о постојећим образовним профилима, школама, условима уписа на поједине смерове, захтевима које постављају одређена занимања (нпр. здравствени услови , способности, услови рада…)
Ове информације ученици добијају кроз разговор који обавља психологса ученицима у одељењу; преко паноа посвећеног овој теми и у индивидуалним разговорима са психологом или разредним старешинама.

Б) Професионално саветовање, обухвата прикупљање података о способностима, особинама личности, радним навикама, интересовањима, здравственом стању, кроз задавање тестова и анкета, њихову анализу и давање повратне информације о резултатима тестирања

2. НА ШТА БИ РОДИТЕЉИ И УЧЕНИЦИ ТРЕБАЛО ДА ОБРАТЕ ПАЖЊУ ПРИЛИКОМ ОПРЕДЕЉИВАЊА ЗА ДАЉЕ  ШКОЛОВАЊЕ

Какав је био досадашњи успех у школи (број бодова потребан за одређену школу и профил)
Способности  (какве су радне навике ученика,колико труда ученик улаже да би постигао успех, колико му је потребно времена да научи нешто, који предмети му иду лакше, а који теже,…)

Која су интересовања ученика (које предмете воли, а које не; какав је резултат теста професионалних интересовања; да ли су интересовања развијена, или не,
Да ли је потребно упутити га на литературу где може да се обавести о различитим занимањима…)

Здравствено стање ученика (да ли постоји неко хронично обољење које би онемогућило бављење неком врстом посла- нпр. алергије искључују занимања у којима се долази у додир са хемијским супстанцама; …)

Особине личности ученика (да ли је дете динамично или смирено, да ли више воли да буде окружено другим људима, или више воли мир и тишину, колико је радознало, колико је савесно…)

3. ГДЕ НАЋИ ИНФОРМАЦИЈЕ О УПИСУ У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Постоји више публикација које су намењене пружању информација о упису.
Основне су:

  • Конкурс за упис у средње школе (у коме су наведене све средње школе, смерови и број ученика који се прима на сваки од смерова) и
  • Информатор (који даје информације о томе колико је бодова било потребно да би се у некој школи уписао одређени смер, за неколико година уназад).

Поред овога, корисно је набавити и публикацију

  • Водич за избор занимања – куда после основне школе, коју је сачинила група психолога Националне службе запошљавања  (преузми Водич у пдф. формату).

У овој књижици можете наћи кратке неформалне тестове који могу да помогну детету да одреди у којим областима су највише развијене његове способности и интересовања, као и кратке описе занимања у којима се наводе и способности потребне за одређено занимање и професионалне обласи којима припада занимање.
Конкурс, Информатор и Водич за избор занимања можете набавити у књижари Просветног прегледа која се налази у Дечанској улици, у Београду.

Проверите колико је потребно бодова за упис на одређени смер

Уколико желите да погледате колико је прошле године било потребно бодова за упис у поједине школе, то можете да урадите на презентацији Министарства. Кликните на линк, на добијеној страни изаберите: Округ: град Београд и притисните тастер Прикажи.

…………………………………

Доста података можете пронаћи на http://www.srednje-skole.com/

и на http://vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/