Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

Дан шума, 21. март, обележили смо у оквиру пројекта „Навала на Авалу“, учешћем на шумарском вишебоју који се одржао у оквиру свечаности у комплексу Шумске управе ЈП „Србијашуме“ на Авали. Шумарски вишебој представља специфични полигон, у коме је циљ да се за што краће време савладају различите препреке везане за шуму, природу и старе занате. Постављене препреке подразумевају да учесници прескоче трупчиће, пређу преко греде и са пања на пањ, закуцају ексере чекићем у пањ пређу преко брега, затим ручно окруне кукуруз, исеку облицу, набаце карике на марике, и тркају се у џаковима. Кроз упознавање са народном традицијом ђаци су уживали природи и дружењу.

Учениице 3/3 - Мија, Марија, Јана и Сара отвориле су такмичење и задобиле симпатије свих присутних својом срчаношћу и упорношћу којом су успешно савладале све захтеве шумарског вишебоја.

Овим програмом скренута је пажња на значај шума у очувању здраве животне средине.Шуме су један од најсложенијих екосистема на Земљи. Оне представљају стабилизатор климе, главни регулатор односа кисеоника и угљен-диоксида у ваздуху, и учествују у пречишћавању загађеног ваздуха, те су као такве стекле епитет ”плућа планете”. Утицај шума на водне ресурсе је велики - оне имају значајну улогу у спречавању поплава., доприносе да се значајне количине воде задрже у шумској простирци и шумском земљишту, а одатле постепено одлазе у водене токове. Шума има изузетно позитиван утицај и на земљиште - побољшавају хранљивост земљишта, односно доприносе повећању његове плодности. Заштитна функција шума огледа се и кроз спречавање ерозије, клизишта и забаривања земљишта. Шума је станиште бројним врстама биљака и животиња чији опстанак и развој у значајној мери управо зависи од очувања шуме.

Претерана експлоатација шума довела је до деградације животне средине тако да је за предуслов за њено очување одрживо управљање шумама.

Print Friendly, PDF & Email