Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

Београдски сајам књига је манифестација која се традиционално одржава сваког октобра у Београду с циљем да промовише читање, негује српску културу, језик и традицију, и да подстиче зближавање различитих народа кроз упознавање њихових културних баштина.

Ове године на Београдском сајму књига обележене су три важне годишњице за српску културу: 100 година од почетка Првог светског рата, 150 година од рођења Бранислава Нушића и 200 година од издавања Песмарице и Писменице Вука Стефановића Караџића.

Сваке године Београдски сајам књига угости многе стране издаваче и писце, а посебну пажњу посвети земљи-почасном госту. Земља почасни гост овогодишњег Сајма била је НР Кина. Најважнији писци савремене кинеске књижевности, као и водеће издавачке куће ове земље потрудили су се да заинтересованим посетиоцима што боље представе и приближе кинеску културу.

Ученици наше школе су у четвртак (30.10.), који је проглашен за Школски дан, посетили Сајам књига. Са великим интересовањем су разгледали штанд НР Кине, листали књиге на кинеском, упознавали се са традицијом те земље кроз демонстрацију штампања на дрвотиску, изложбу прибора за писање пре појаве папира и разговор са љубазним Кинескињама које су им објасниле какво место у кинеској традицији заузима чај.

Од страних излагача, посебну пажњу ученика привукао је и штанд Русије. Ту су могли да прелистају живописна издања за децу на руском језику, гледају популаран цртани филм Маша и медвед и да се, уз помоћ професорке руског, Марије Јанковић, науче да користе руско-руски речник.

У оквиру Сајма организован је посебан програм за децу, где су ученици били у прилици да се упознају са ауторима омиљених књига. Теодора и Анастасија показале су колико су добре у асоцијацијама решавајући загонетке које је постављао Дејан Алексић, више пута награђиван писац за децу. Однеле су победу за женски тим и потврдиле претпоставке једног од најзначајнијих аутора за децу да девојчице увек надмудре дечаке.
На штанду чачанског издавача „Пчелице“ упознали смо се са најпопуларнијим песницима за децу: Љубивојем Ршумовићем и Добрицом Ерићем.

Сликали су се са Виолетом Бабић, ауторком Књиге за сваку девојчицу и Књиге за сваког дечака у издању Креативног центра. Јелена Величковић 6/3 је са узбуђењем саопштила ауторки колико јој се допада Књига за сваку девојчицу, а списатељица је изразила жељу да нас посети у Калуђерици.

На штанду Завода за уџбенике су нас почастили колачима и соком, а Вулкан је верне купце наградио чоколадом и кафом. У потрази за популарним насловима за маме, теке, тате и осталу родбину, незаобилазни су били и штандови Лагуне и Евро-Ђунтија. Ту смо се сликали са необичним мишом, Џеронимом Стилтоном, Пепом и Штрумфом.

На штанду Матице српске разгледали смо „огромну књигу“ Речник српскога језика, и разјашњавали чему служи и како се користи.
На крају обиласка, мање-више задовољни куповином, али сви подједнако уморни, упутили смо се ка аутобусу, завирујући једни другима у кесе радознали ко се за који наслов определио.

 

Print Friendly, PDF & Email