„La main la pate“ ( Рука у тесту) – пројекат 2015.

У Француском институту у Београду, 17.9.2015. у 18 часова, отворена је изложба о климатским променама „Клима, под углом од 360 степени“ и том приликом уручене су награде школама које су учествовале у конкурсу „Рука у тесту“.

Поставка је организована око четири теме и комбинује научни приступ и уметничку фотографију, са циљем да приближи младим људима и широј јавности изазове са којима се суочава ЦОП21 (21. Конференција УН о климатским променама, која ће се одржати у Паризу у децембру 2015. године).

Приступајући климатским променама кроз поглед фотографа Кадира ван Лоизена, изложба пружа могућност да заинтересовани анализирају недавне појаве које се дешавају на планети и позива грађане да поставе питања о утицају глобалног загревања, његовим узроцима и одговорности људи за тај феномен.

Под координацијом установе Universcience, у стварању изложбе учествовало је више од 20 научника и стручњака.

На отварању је говорила министарка за пољопривреду и заштиту животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, амбасадор задужен за питања климе Беранжер Кенси, заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт и амбасодорка Француске Кристин Моро.

Изложба ће бити отворена до 24. октобра, а након Београда биће представљена у Паризу.

На овогодишњем конкурсу „Рука у тесту“, под називом „Осмислите данас сутрашњи свет!“, такмичила су се 22 пројекта. Учествовало је преко 800 ученика. Међу њима и ученици ОШ“Милоје Васић“, који су за свој пројекат похваљени.

Након отварања изложбе организован је коктел за све присутне.

Велику захвалност дугујемо проф. Стевану Јокићу из Нуклеарног института „Винча“, координатору читавог пројекта и читавом тиму Француског института. 

Изложби је присуствовало одељење 5-4 у пратњи разредног старешине Душице Ивановић и учитељице Милене Алексић.