Трећаци на Копаонику 2013. – Излет до Марковог камена

„Данас нас је магла пробудила на Копаонику. Са нашег прозора више се није видело зимзелено дрвеће као ни други хотели. Помислили смо да нећемо ништа обилазити. Међутим, чим је магла нестала кренули смо пут Марковог камена.

Марко Краљевић био је владар у времену од 1371.  до 1395. године- предање каже. Он се помиње у приповеткама и другим причама: Срба, Бугара, Македонаца  и Црногораца.  

Пошто смо носили наше препознатљиве прслуке, били смо лако уочљиви возачима  док смо се кретали тротоаром. Док смо шетали шумском стазом, причали смо о лековитом биљу. Сазнали смо да тзв. лишај са Копаоника помаже људима који имају проблема са кашљем. Шумска стаза била је испреплетана корењем дрвећа које расте у ширину, а не у дубину, како је учитељица објаснила јер је слој земље веома танак, а испод су стене. Током пута до Марковог камена, учитељица нам је показала малене бобице које се беру грабуљом у августу-боровнице. На неком дрвећу биле у и табле на којима су приказане стране куда треба да се иде, како би дошли на дестинацију.  Сава је објаснио да су црвени кругови са белом туфницом показатељ да смо на добром путу.  Када смо стигли, нисмо могли да верујемо да је Марко   подизао тако тешко камење. Видели смо да су се људи из националног парка укључили у причу и поставили канте за смеће.  До највишег камена водиле су степенице са дрвеним држачима. Наш водич, Машница, испричао нам је легенду.

Сва деца сликала су се са својим учитељицама, како би имала успомену на овај дивно проведени дан. Питам се шта нас чека сутра. Данас ћемо имати и палачинке за ужину, па им се сви много радујемо, као и штафетним играма, квискотеци и музичким играма у дискотеци.„
АЊА ТОШИЋ 3-4

 

„Јуче  смо посетили највиши врх Копаоника. Након дужег пута стигли смо на Панчићев врх. Јосиф Панчић је открио биљку оморику на Тари. Она носи назив по овом чувеном ботаничару.

На Панчићевом врху смо видели руднике по којима је ова планина добила име. Ишли смо у парк поред скијашке стазе. Тамо је било много лепо. Данас смо посетили Марков камен. Сликали смо се на највећој стени. Успут смо скупљали шишарке. Уследила је игра на оближњем терену. Играли смо се разних игара. Ноћас сам са својим одељењем одиграла Бранково коло и одглумила смешну рекламу. Сјајно смо се провели у дискотеци. Вечерас ћемо учестовати у музичким играма. 

Надам се победи јер смо на часовима музичког вежбали раније „музичке столице„, „лимбо денс„, „плес са балон има„ и  „музичке фигуре“. Жељно ишчекујемо сутрашњи маскембал и свечани дефиле. „
КАТАРИНА ЈАКОВЉЕВИЋ 3-3