Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

25.12./07.01.РОЂЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА-БОЖИЋ

Божић је један од највећих и најрадоснијих хришћанских празника, из њега извиру сви остали празници. У њему се открива тајна Христова-Бог силази на земљу као Богочовек да би обоженог човека уздигао на небо. Небо се снизило да би се земља узвисила. Симболи Божића код православаца су: Бадњак,слама,Чесница и радосни поздрав: Мир Божији, Христос се роди!  -Ваистину се роди!

26.12./08.01.САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Народ се сабира на Литургију да прослави мајку Бога нашега Исуса Христа.

27.12./09.01.СВЕТИ ПРОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН

Први мученик за Христа, пострадао у Јерусалиму прве године по васкрсењу Христовом. Сви су га поштовали, имао је лице као у анчђела. Видео је небо отворено и Христа да седи с десне стране Бога.

01.01./14.01.ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДЊЕ И СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

Осмог дана по рођењу над Христом је извршен старозаветни обичај обрезања.

Св. Василије Велики архиепископ Кесарије Кападохијске живео је у четвртом веку ,био је велики учитељ Цркве, веома образован. С правом носи назив Велики, његово учење о Св. Духу ушло је у Символ вере, Саставио је Литургију која носи његово име и служи се 10. пута у години.Многобројна његова дела су сачувана до данас. Мирно се упокојио 01.01.379.године.

02.01./15.01. ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ САРОВСКИ ЧУДОТВОРАЦ

Један је од највећих Руских светитеља чудотвораца, живео је у 2/2 18. И 1/2 19.века у манастиру Сарову. Мајка Божија му се јављала дванаест пута. Као старац провео 1000.ноћи у молитви на једном камену . Био је велики прозорљивац и исцелитељ болних. Мошти му почивају у женском манастиру Дивјејево чији је оснивач. Почивши руски патријарх Алексеј други донео је 1999.године у време бомбардовања на дар српском народу икону светога са честицом његових моштију која се налази у малој цркви поред храма св. Саве.Све је поздрављао речима”Христос Воскресе радости моја”

05.01./18.01. КРСТОВДАН

Празник је посвећен Часном крсту на коме је распет Господ наш Исус Христос. Празнује се његов повратак из Персије  у Јерусалим 628године .Крстовдан се увек пости.Наш народ каже “Ко се крстом крсти Крстовдан пости”

06.01./19.01. БОГОЈАВЉЕЊЕ

Празник крштења Господа нашег означава почетак  његове јавне делатности. Крстио га је св. Јован у реци Јордану и тада се зачуо глас са неба”Ти си Син мој љубљени који је по мојој вољи”.Дух Свети у виду голуба спустио се на Њега и св. Јован посведочи “Ово је онај који ће крстити Духом Светим,Он треба да расте а ја да се умањујем”.Својим уласком у Јордан Господ је освештао воду, зато наша Црква сваке године на овај дан врши велико освећење воде. Верни је носе кући и чувају, она се не квари а помаже код разних болести ако се са вером узима. Само на Богојављење са њом се може попрскати кућа, осталим данима може се само пити.

07.01./20.01. СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ

Међу личностима из Јеванђеља које окружују Спаситеља ,Јован Крститељ заузима посебно место,како по начину свог доласка у свет,тако и по начину живота,и по улози у крштавању људи за покајање и крштења Месије,такође и по свом трагичном изласку из овог света.Био је такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него човеком.Он је једини пророк који је руком могао показати онога кога пророкује.

14.01.27.01. СВЕТИ САВА АРХИЕПИСКОП СРПСКИ

Најмлађи син Стефана Немање великог српског жупана, рођен је  1169.год. Жудео је за монашким животом ,због чега бежи у Св. Гору где се и замонашио у руском манастиру Русику. Оснивач је Српске самосталне Цркве и њен први архиепископ. Био је велики миротворац, радио је за добро свих народа па је од свих и био поштован.Научио је Србе да славе Крсну славу, светитеља на чији су празник њихови преци примили хришћанство.Умро је 12.01.1236.год.у Трнову у Бугарској. Краљ Владислав је пренео његово тело у Милешево. Синан паша је спалио његово тело 27.04.1595.год. у Београду на Врачару .Српском народу дао је хришћанску душу која није пропала  са пропашћу српске државе.Свети Сава је заштитник оних који уче и који се уче. Прослављају га и цркве и школе.

16.01/.29.01.ЧАСНЕ ВЕРИГЕ СВ.АПОСТОЛА ПЕТРА

Проповедајући васкрслог Господа апостол Петар је доспео у тамницу где је и окован у ланце.По ноћи му се јавио анђео, пробудио га , окови су сами спали са ногу а врата тамнице су се отворила пред њим.

18.01./31.01.СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ АРХИЕПИСКОП АЛЕКСАНДРИЈСКИ

Рођен је 296.у Александрији. Учестовао је на Првом Васељенском Сабору325.год.у Никеји. Борио се против јеретика који су га скоро цео живот прогањали.Написао је Символ вере-кратко исповедање хришћанске вере.

30.01./12.02. СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА

Ово је највећи грчки национални и школски празник. Прослављају се:Василије Велики, Григорије  Богослов и Јован Златоуст, тројица великих учитеља Цркве сваки од њих има свој самостални празник а овај је настао као последица расправе верних у 11.веку око тога који од њих је већи светитељ.Епископ Јован имао је виђење све тројице у слави и неисказаној лепоти и чуо речи да су једно у Бога и да међу њима нема првог и другог и да им напише једну заједничку службу.

01.02./14.02. СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУН

Дете сиромашних родитеља, у детињству је чувао гуске. Благодаћу Божијом лечио је људе и стоку. Излечио је кћер цара Гордијана којој нико није могао помоћи. Пострадао је мученички у време прогона хришћана 250.године. Заштитник је виноградара.

02.02./15.02. СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

По закону Мојсијеву за свако прворођено мушко дете требало је принети две грлице Богу на дар.Да би испунили закон праведни Јосиф и Пресвета Богородица однели су Исуса четрдесети дан од рођења у јерусалимски храм.Ту су га  дочекали  старац Симеон коме је Бог обећао да неће видети смрти док не види дете од девојке рођено и пророчица Ана која је познала Спаситеља и свима причала о њему. Овај празник посебно свечано се слави од 554.год. тада је Цариграду је био велики помор а у Антиохији земљотреси, па цар нареди литије по градовима и селима, помор стаде а земља се умири.

03.02./16.02. СВЕТИ СИМЕОН И АНА

Ово је попразништво празника Сретење и прослављају се учесници тог догађаја.

10.02./23.02. СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ХАРАЛАМПИЈЕ

Епископ Цркве Христове,пострадао у време страшног прогона хришћана 202.године у својој 113.години. Све муке претрпео као у туђем телу. Последње речи су му биле “Господе Ти знаш да су људи крв и месо, опрости им грехе и излиј благодат Твоју на све”.По молитви је предао душу своју Богу пре него га се мач дотакао.

17.02./02.03. СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ТЕОДОР ТИРОН

Тирон-регрут  затворен у тамницу у време прогона хришћана, јер не хте крити да је један од њих. Јавио му се  Господ са мноштвом  анђела и обећао му вечни непролазни живот. Пострадао мученички 306. Године.