Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

Већ неколико година ОШ „Милоје Васић“ сарађује са ОШ „16. децембар“ из Мојстране (Словенија). У периоду од 19.9.2016. до 23.9.2016. десетине ученика из ОШ“Алекса Шантић“ и ОШ“Милоје Васић“ боравили су тзв. горнишком табору у долини Врата под Триглавом, највишим врхом некадашње Југославије.

Током петодневног боравка у Словенији, ученици су у пратњи директора, наставника и представника општине, имали прилику да се уживају у благодетима планинарења, ликовним радионицама, курсу прве помоћи, предавањима горске службе за спашавање…

Након доласка у Словенију домаћини су нас срдачно дочекали у школи а касније после курса прве помоћи ученици су смештени у кућама. Сутрадан је после обиласка Олимпијског трга уследила пешачка тура дуга око 12км долином Бистрице у Триглавком националном парку до планираског Аљажевог дома, у којем смо били смештени под Триглавом, у долини Врата. Приређен је и спуст zipp line – ом и предавање о триглавској флори и фауни. Други дан боравка представљао је највеће физичко искушење. Требало је освојити врх Лукњо 1763м. Лошије време није дозвољавало да се дође до самог краја. Поподневна израда сувенира пирографима била је подједнако занимљива како девојчицама тако и дечацима. Трећег дана организован је излет на језеро Блед и пешачење око њега, као и ликовна радионица. Током вечерњих термина ученицима је  организован пригодан програм, надметања, музички квизови, игре… Језичка баријера није била препрека, како су неки мислили да ће бити. Склопљена су нова пријатељства, али и понека симпатија.

Директори београдских школа и представници општина током боравка у Словенији подигли су сарадњу на виши ниво, склапајући ново пријатељство са ОШ „Јосипа Вандета“ из Крањске горе. Циљ путовања била је размена искустава и упознавање са примерима добре праксе.

На растанку сузе, тужна лица због одласка и жеља да се поново сретнемо у Београду на пролеће. 

Велико хвала тиму ОШ „16. децембар“ из Мојстране на свему што су нам приредили!