zvukШести београдски Фестивал науке одржан је у периоду од 29. новембра до 3. децембра 2012. године у просторијама РК „Клуз“,  СКЦ-у  и  галерији Народне банке Србије. Слоган фестивала био је „Нема теорије“.

 С обзиром да научници кажу да се најефикасније учи увиђањем, организатори су се побринули да кроз едукативно-забавни програм посетиоци увиде неодољивост науке. На Фестивалу науке она је лака као игра, лепа као уметност, узбудљива као експеримент и забавна као шоу.

Оно што је превазишло сваку теорију, јесте чињеница да се свих 75 ученика наше школе, који су посетили фестивал, зачарало науком.  Присуствовали су  живом и интерактивном програму са много практичних активности и идеалном дозом теоретисања.   Интернационални предавачи, који се упорно враћају с најсвежијим сазнањима, учинили су атмосферу међународном. Одушевљење нису скривали ни професори: Ана Вукашиновић, Миљан Ранитовић, Маријана Ранчaк, Љиљана Спасојевић, Драгослава Петровић, Ана Најданов, Милена Алексић и организатор посете Душице Ивановић.

Највећа атракција овогодишњег фестивал био је Ласер шоу- дело експерата за звук и светлост с Универзитета Лунд. Изазвали су овације и поклонили  ученицима осмог разреда, предвођеним проф. Дргаославом Петровић,  незаборавно искуство космичких размера! Огледи из атомске физике који се претварају у невиђен светлосни шоу, ломљење винске чаше звучним таласима и коморе с ватром која делује незаустављиво, само су део њихове путујуће лабораторије.

С нестрпљењем очекујемо наставак  приче о Медијани, царству гљива, добијању етарских уља, чаробном свету седам слободних вештина, пећинама, новости из свемира…  следеће године на истом месту.