Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

У недељу, 14. октобра 2018., моји другари из 4/4  и ја, посетили смо споменик природе у центру града.  Ботаничка башта „Јевремовац“ добила је назив по деди краља Милана Обреновића, који се звао Јеврем. Краљ Милан је дао дозволу Јосифу Панчићу, да на његовом имању направи Ботаничку башту.

Кренули смо у обилазак. Прво што смо видели, било је дрво јоргована. Постоји једна врло лепа прича како је јоргован дошао у Србију. Јелена Анжујска, жена краља Уроша, је много волела јоргован. Као знак пажње, и у част њеног доласка из  Француске, наредио је да га засаде путем којим ће она доћи. Данас се тај правац  Краљево – Рашка назива Долина јоргована. Преко пута јоргована, налази се најстарије дрво у Јевремовцу – то је храст, словенско свето дрво, који је стар око сто педесет година.

На путу ка стакленику, причали смо које зимзелено дрвеће познајемо /бор, смрча, јела…/ Видели смо и Панчићеву оморику, коју је у регистар биља увео Јосиф Панчић. До ње је дошао обилазећи западни предео Србије.  У стакленику упознали смо се са разним тропским биљкама као што су: банана, палма, киви, кафа, ананас, и разне врсте кактуса. После тога отишли смо у Јапански врт, у којем три камена симболизују добре и лоше духове. Ту је саграђен и мост који иде цик-цак, јер се сматра да се лоши духови крећу право. Највише ми се у врту допала јапанска трешња. 

Након тога обишли смо најотровнију биљку – тису. Плодови женског дрвета, када опадну, имају неугодан мирис, а око мушког стабла расте увек отровни бршљен. На крају смо отишли до малог језера, где смо видели јапанске шаране. Они представљају симбол храбрости. 

Посета Ботаничкој башти „Јевремовац„ била је веома поучн јер сам много тога сазнао и чуо приче о разним биљкама.

Захваљујемо љубазној Јелисавети која је била наш водич.

Игор Тановић 4/4