Одељење 3/4 у театру Мадленијанум

У понедељак, 23. априла 2018. године, ученици одељења 3-4 су са учитељицом Миленом Алексић посетили позориште Мадленијанум у Земуну. Присуствовали су опери Чаробна фрула. Дело је преуређено и намењено најмлађој публици. 

Садржај опере  има неколико „прича у причи“, а у својој суштини је фантастичан, бајковит и представља сукоб добра и зла. Два света, подземни свет мрака представља зла Краљица ноћи, а свет светлости, правде и доброте Сарастро. Око принца Тамина боре се два света и после многих искушења , превладава свет сунца и он напушта подземни свет и завређује руку Памине. Припрости наивни свет обичних „малих“ људи представљен је у лику Таминовог сталног пратиоца, птичара Папагена. Зла Краљица ноћи жели да се домогне чаробне фруле која има магичну моћ и жели да њоме покори свет. Чаробна фрула за многе је симбол снаге саме музике и музичке уметности. Међутим, свет зла и таме пропада, а светлост надвладава и магична моћ чаробне фруле се користи на радост и за срећу свих.

Певају се главне арије и ансамбли. Посебно су карактеристичне арије Краљице ноћи које пева колоратурни сопран, а познате су и арије Тамина, Памине, као и Папагена и Папагене. Изузетност и свежина ове музике су очарали слушаоце широм света, тако да Чаробна фрула представља једну од најчешће извођених опера у целом оперском репертоару и у свим светским оперским кућама.

Увођењем деце у оперску уметност кроз комични либрето где у једној необичној љубавној причи добро побеђује зло, стварамо нову генерацију оперске публике. 

Ученицима је пружен незабораван доживљај који ће сигурно унапредити њихову личност.