Школа по мери детета

 

Архиве

У петак, 22.4.2016. године, ученици одељења 5-4 посетили су археолошко налазиште „Бело брдо” у Винчи. У недељи када се обележава Дан школе, ученици су у пратњи професорке историје Милене Светозаревић и учитељице Милене Алексић, посетили место на којем је први српски школовани археолог, Милоје М. Васић, започео најзначајнија истраживања.

Да ученици прошире своја знања о неолиту и прошире представу праисторијског човека као веома инвентивног и креативног, веома се потрудио кустос, господин Драган Јанковић.  

Осим уживања у погледу на Дунав и отвореном делу налазишта, ученици су посетили и Музеј неолита, једини у Европи где је могуће опипати експонате. Упознали су се са начином живота винчанске културе, алтернативама које су користили у недостатку метала, религијским обичајима, трговином, модним навикама, односом према суседима. .. Све је нарочито изненадила чињеница да је винчански човек стварао и мењао летње и зимско одело и преферирао тзв. ве израз на мајицама, да је имао исту термо изолацију коју ми данас користимо, да је био добар трговац и увек опрезан, да је живео у времену када није било ратова…

Позивамо Вас да посетите некадашњу винчанску метрополу, на само десетак минута вожње од наше Школе, уживате у дунавском погледу и утопији која је постојала.   

 

Print Friendly, PDF & Email