Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

„Моје окружење – моја културна башта“Konkurs Moje okruženje, moja kulturna bašta 2016

Пријавите се на Ликовно – литерарни конкурс Центра за културу Гроцка под тематским називом „Моје окружење – моја културна башта“.
Конкурс је отворен од 10. маја до 3. јуна 2016. године, а изложба најуспелијих дечјих радова и остварења биће представљена групном изложбом у Ранчићевој кући током септембра месеца, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

*Дани европске баштине у Србији 2016. године  биће обележени темом „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, која промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. Потенцијал који нуди културно наслеђе је огроман, и користи свима.

 

Центар за културу Гроцка расписује Ликовни и литерарни конкурс намењен деци и младима са територије општине Гроцка. 
Тема конкурса је „Моје окружење – моја културна башта“, а то је простор у коме растемо, где истражујемо, откривамо, сазнајемо, учимо.
Циљ конкурса је подстицање радозналости деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење знаменитости и занимљивости територије на којој живе.

Пред учесницима је задатак да се уз помоћ одраслих упознају са културним вредностима и наслеђем, лепотоми богатством свог окружења – да уоче постојеће манастире и цркве, археолошка налазишта, винчанску културу, Касноримску гробницу у Брестовику, старе куће, Дунав, воћњаке, винограде и још много тога што свакодневно сусрећу а спада у наша културна и природна блага.

На конкурс се могу пријавити деца предшколског узраста, ученици основних школа као и средње школе са територије општине Гроцка.
Категорије радова подељене су по старосним групама:

За ликовни део конкурса: 
– предшколци
– 1-4 разред
– 5-8 разред
– средњошколци

За литерарни део конкурса:

– 1-4 разред
– 5-8 разред
– средњошколци

Радови морају бити оригинални, рађени самостално. Помоћ одраслих особа и старијих се огледа у упућивању на културне вредности и знаменитости из окружења.

Дозвољене ликовне технике: цртежи (у оловци , бојице, водене бојице, туш и перо, темпера, гваш), колаж, комбиноване технике, све изузев фломастера.
Формат радова може бити од величине Блока 4 до папира 50 са70цм.

Дозвољене литерарне технике: сви прозни и поетски облици изражавања.

Учесници предају по један рад. Радови се предају потписани пуним именом и презименом аутора, назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе, именом наставника/васпитача, као и називом школе и насеља.

Пристигле радове прегледају независна Ликовна и Литерарна комисија, која се састоји од еминентних уметника и реномираних дечјих писаца. Комисија одабира најистакнутије радове за излагање на групној изложби, и награђује оне најуспелије у свакој од категорија.

 

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење – моја културна башта“ биће одржана током септембра месеца 2016. године у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Изложба има за циљ да подстакне и промовише дечју креативност али и да покрене свест о важности културних вредности којима смо свакодневно окружени, а чији су будући носиоци управо деца и млади.

Истражујем, пишем, цртам и бојим, дакле – постојим! Рок за достављање радова је петак, 3. јун 2016. године.

 

За додатне информације: 
– Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21,

– Зорица Атић, 064 64 73 750

 

*Секретаријат за културу Града Београда допринео је и у значајној мери помогао реализацију програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.