Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

У школи се често помиње да је неко мање или више мотивисан да учи и напредује. Мотивација у учењу је кључна за постизање добрих резултата и напредовање. Кажемо да је мотивисан онај ко даје све од себе да би постигао шта је замислио и  од тога га ништа не може одвратити.  У овим тренуцима када се настава одвија у специфичним околностима, тј. онлајн, посебно је тешко ђацима да одрже мотивацију за рад код куће. После почетне еуфорије и заинтересованости за нов начин рада сада  сигурно чешће имате  потребу да по неку обавезу одложите за касније и вероватно не стижете да све задатке завршите на време. Поред тога нема дружења и виђања, због ванредне ситуације, што вас додатно успорава. Зато је важно да примените „цаке“ које вам могу   помоћи да одржите пажњу и завршите све школске обавезе на време:

 • Одредите себи ПРОСТОР ЗА УЧЕЊЕ и уредите га тако да вас, док учите и радите, ништа не омета. Уколико у том тренутку радите на рачунару или у свесци и књизи, телефон одложите и смањите тон, како вас не би ометале поруке и позиви;
 • ПРИПРЕМИТЕ МАТЕРИЈАЛ за рад и све што вам је потребно како би избегли устајање по оловку, резач или папириће. Опремите се како не би имали изговор за прекидање рада;
 • Корисно је правити НЕДЕЉНИ ПЛАН УЧЕЊА у виду распореда где ћете бележити по данима домаће задатке (поред задатка и датум до када се мора урадити). Тако вам се неће десити да заборавите своје обавезе и не предате домаће задатке на време. Ставите распоред  на видно место; У недељном плану означите и време за одмор и рекреацију.
 • ПОСТАВИТЕ СЕБИ ЦИЉ – сваког дана запишите шта тог дана желите и морате да урадите и поставите на видно место. Како коју обавезу са списка завршавате можете га означити као готово. Осећа ћете се боље када видите како испуњавате оно што сте „зацртали“ за тај дан. Када завршите један део обавеза себе наградите неком воћком или слаткишем, шта год вам прија.
 • Е-учење је прилика за децу која нису до сада баш била активна на часу због стидљивости јер сада могу лакше да у онлајн интеракцији поставе питања и добију додатна објашњења од наставника.
 • Правите ПАУЗЕ после завршене једне области и прошетајте по кући, проветрите собу или урадите неке краће вежбе како би вам прорадила циркулација и проток кисеоника.
 • Пронађите неке ЗАНИМЉИВОСТИ о томе што учите, помоћи ће вам да одржите пажњу;
 • Будите ИСТРАЈНИ у ономе што радите: Не прекидајте рад и не прелазите на другу област уколико нисте завршили започето. Ако осетите тренутни пад мотивације устаните са столице, урадите пар чучњева и сличних вежби и вратите се на рад. Оно што сте започели увек приведите крају.
 • Не заборавите да се сваки рад (домаћи задатак, есеј, састав, презентација и сл.) вреднује од стране наставника и да имате прилику да, можда на једноставнији начин, постигнете бољи успех на крају године. Ако будете ВРЕДНИ и НА ВРЕМЕ предајете задатке, наставници ће наградити труд и истрајност.
 • Што је најважније ХРАНИТЕ СЕ ЗДРАВО И СПАВАЈТЕ ДОВОЉНО.
 • Паметно ОСМИСЛИТЕ СЛОБОДНО ВРЕМЕ; Организујте онлајн дружење и разговор са друговима путем доступних друштвених мрежа и платформи. Погледајте неки филм, читајте књиге (има доста наслова у пдф издањима на интернету), радите оно што волите а за шта можда нисте скоро имали времена и играјте друштвене игре са својом породицом.

Чувајте своје здравље и здравље своје породице, будите одговорни и прилагодите се тренутној ситуацији. Када све прође враћамо се својим обавезама, само зрелији за једно ново искуство  и надам се успешнији.

Педагог, Соња Добричић