Школа по мери детета

 

Архиве

_DSC7828mУ недељу, 3. априла, у нашој школи успешно је завршена едукативна радионица из области уметности у јавном простору. Ликовна графити радионица је трајала четири дана, а састојала се из два сегмента, осмишљавања скице за графит и реализације графита на зиду. После дужег ишчекивања план осликавања зидова у нашем дворишту коначно је остварен. Иницијатор ове акције је директор школе Небојша Трифић, а сам пројекат је осмислила и реализовала наставница цртања, сликања и вајања, Јелена Марјановић. Ипак, најважнију  улогу у свему су одиграли наши ученици Андријана Мрдак 7-3, Невена Живановић 8-2 , Јана Ђоровић 8-2, Ивона Илић 8-1, Вукашин Стошић 6-2 и Стефан Деспотовић 8-3, под будним оком уметника Небојше Петровића и Александра Сливњака који су ученике водили кроз  читав процес, од израде скица на папирима, преко уклапања идејних решења у фотошопу, до саме реализације графита на зиду.

 Значај самог пројекта је у томе што је он првенствено осмишљен са идејом да подстакне стваралаштво ученика и пружи им прилику да директно учествују у  креирању лепшег окружења и тиме створе средину која одише креативношћу  и мотивацијом.

Можемо рећи да смо поносни на чињеницу да је ово дело од уметничке вредности, висине 4 метра  и ширине 18 метара, једино дело овакве врсте на територији општине Гроцка. Такође смо посебно поносни на ученике који су били изузетно одговорни, вредни и који су помно пративши упутства својих ментора, до детаља испунили ову огромну површину зида бојама.

Захвални смо директору школе који је имао слуха за ову акцију и пружио ученицима прилику да искажу свој стваралачки потенцијал и учине своје окружење племенитијим и пријатнијим местом за игру и дружење. Такође смо захвални и Министарству Културе Републике Србије које је на конкурсу за финансирање уметничких дела препознало значај оваквог пројекта  за средину попут наше,  доделивши средства за његову реализацију,  а уједно пружило подршку и самим уметницима.

Подстакнути успехом ове акције, немамо намеру да се овде зауставимо, тако да ће у оквиру предемета цртање, сликање и вајање убрзо бити организовано још акција осликавања.

Print Friendly, PDF & Email