Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

МАНАСТИР ХИЛАНДАР
CBETA ГОРА -
ATOC
   
У Хиландару,
о Светом Сави,
лeтa Господњег 2014.

 

 

 

ХИЛАНДАРСКА САВИНДАНСКА ПОСЛАНИЦА

Драга децо Светог Саве,

 Данас прослављамо „наставника, првопрестолника и учитеља пута који види у живот”[1]. Данас je празник свима нама. и онима који уче и онима који подучавају.

Радост je велика и благослов од Господа што се Свети Сава у нашем роду родио и својим делима, као обилном жетвом, свој род обогатио. Једном je Христос рекао својим ученицима да се моле господару жетве да изведе посленике на жетву своју, јер je жетве много, а посленика мало (Мт. 9, 37-38). У личности Светог Саве српски народ je добио најбољег иосленика на својој њиви. Сава Немањић, Србин… Хиландарац… Светогорац… Светитељ… - овоземаљски принц a небеске науке учитељ.

Светосавље – то је наука коју нам je Свети Сава оставио. A шта je светосавље? Наука светлости која одгони таму, наука љубави, - трпљења и сваке друге врлине - ништа друго до наука Христова, српском духу приступачна. Остављајући ову науку, Свети Сава je оставио бесмртну савест српском народу[2]. Ради тога смо обавезни да се свакоднеано преиспитујемо да ли у науци напредујемо, да ли je се сећамо или смо je заборавили?

Неуког je лако преварити. Не дозволимо да не учимо, не дозводимо да заборавимо шта смо научили. Учимо од друтих али не заборавнмо светосавље, јер je оно пуно оптимизма пуно живог говора који свако разуме.

Хиландар, почетак пута светосавског, подсетник je сваком српском учитељу и ученику да са учењем нe престане, да пут Светог Саве не прекине, да на њему непрестано напредује.

Преносећи благослов и очинску љубав братства манастира Хиландара, као и целе Свете Горе, желим вам успех и напредак у образовању и утврђивање у богочовечанским вредностима које су нас до сада сачувале и које he нас и даље чувати, уколико им останемо верни.

 Игуман Светог манастира Хиландара, архимандрит Методије

_____________________

[1] Ср. Тропар Светом Сави
[2] Ср. Житија светих Јануар 14. Житије Преподобног и Богоносног оца нашег  Саве. Увод у предговор, стр 335, Архимандрит др Јустин Поповић

 

  Хиландарска Савинданска посланица 2014 (pdf)

hilandar

 

Print Friendly, PDF & Email