ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2014. – Дан здраве хране

Правилна и здрава исхрана постала је један од најважнијих проблема савременог човека. Човеково здравље, креативност, ефикасност и располозење директно су условљени начином исхране који свакодневно примењује. Правилна и здрава исхрана помазе појединцу да се лакше суочи са животним тешкођама и да се застити од многобројних физичких и психичких болести. Здрава исхрана у породици омогућава много правилнији физички и духовни развој деце и више радости и љубави у међусобној комуникацији и заједничком животу.  

Одлазак у школу како за ученике тако и за родитеље, са собом доноси питање шта ће дете јести у школи. Како би што лакше поднели вишесатно седење у клупама, марљиво учили, али и били сконцентрисани, за школарце је и те како важна исхрана. 

За добар почетак дана, доручак је најважнији оброк! Деца која прескачу доручак и одлазе у школу су често поспана, отежано прате наставу и губе концентрацију. За доручак је препоручљиво  млеко, воћни сок, мекиње с млеком и свежим воћем, хлеб од интегралног брашна. Пробудите ујутро на време ваше дете да у миру доручкује, како би се припремило за напоран школски дан.

Идеалан оброк у школи треба да буде хранљив, са довољно калорија да „нахрани“ мозак и омогући обављање моторичких активности детета за време боравка у школи, али не треба бити прекалоричан како га вишак калорија не би успавао или узроковао хиперактивно понашање. Производи као што су слаткиши, грицкалице, „брза“ храна и газирана пића су ниске прехрамбене вредности, са високим садржајем масти и концентрацијом угљених хидрата и никако се не препоручују јер могу узроковати прекомерну телесну тежину. За ужину припремите воће и поврће или сендвич с црним, интегралним или пшеничним хлебом, избегавајући намазе и прерађено месо попут разноразних салама. Школској деци је потребан најмање један богат млечни оброк на дан током наставе. На пример, сир бољег квалитета представља одличан извор калцијума.

Како би што више деце укључили у здrавији програм исхране, последњи дан Дечје недеље посветили смо управо здравим навикама на делу. Ученици су са родитељима, бакама, декама… спремили разне здраве ђаконије.