Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

У периоду од 20.  до  29.  јула 2019. године у просторијама Дома ученика „Патријарх Павле“  одржана је 24. Летња школа „Свети Сава”, у организацији Центра за Србе у расејању „Свети Сава” из Београда.

Центар се бави образовањем и културом, постоји од 1995. године. Примарна активност Центра  је организација Летње школе „Свeти Сава“ – школе српског језика и културе за децу и младе из дијаспоре и Србије.

Школа “Свети Сава” је организован креативан боравак у отаџбини деце Срба у расејању. Одржава се за време распуста и похађају је ученици узраста од 8 до 18 година. То је школа српског језика, књижевности и културе. Основана је 1995. године  а до сада је кроз њу прошло више од 2 000 ученика из Албаније, Аустрије, Италије, Канаде, Француске, Швајцарске, Шведске, Немачке, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније, Хрватске, Велике Британије, Катара, Шпаније, Холандије, Америке и Аустралије.

Модел школе се састоји у томе да се пре подне одржавају часови (час Српског језика, час Књижевности и час изборног предмета), а после подне радионице, спортске активности и сусрети са знаменитим личностима српске културе (са књижевницима, глумцима и другим посленицима културе). Млади и стручни професори  воде мање групе ученика и са њима разговарају (глуме, певају, сликају). На часовима деца се не оцењују, не проверава им се знање, већ се подстиче радозналост и развија љубав према српском језику. Уједно, организују се посете  оближњих споменика културе, манастира, музеја…

Осим што су склопили дивна пријатељства, полазници Школе су имали прилику да науче о Србији и српском језику и српских вршњака, из ОШ„Милоје Васић”. Програм је започет приредбом “Добродошлица” деце из Србије и речима поздрава директорке Школе Радмиле Кунчер.

Полазници су посетили: Храм Светог Саве, Калемегдан, Двор Карађорђевића, Музеј Николе Тесле, Музеј Вука и Доситеја, СЦ „Ташмајдан“, Војни музеј,  Дом Народне скупштине Србије, Земун  и Авалу.

Током трајања Летње школе “Свети Сава” полазницима су се представили савремени писци Бојан Марковић и Драгомир Ђорђевић. Љубав према знамењима Србије  пренела им је Верица Михајловић представљајући мапу „Србија кроз простор и време“, на радост полазника Школе. Такође, позориште “Радосна дружина” извело је представу “У шуми”. Одржане су две интернет радионице “Друштвене мреже” и “Интернет и личне информације”, аутора M.Sci Звонка Шошевића. Наша ученица, Маша Грујић, прославила је у Школи и рођендан. 

Претпоследњи дан Летње школе ”Свети Сава” подсећао је на међународни скуп где су се вијориле заставеземаља а деца су извела перформанс “Наше време и наше радости – земља у којој живим”, представљајући њихове знаменитости, на радост родитеља и професора. Последњи дан дружења сви полазници Школе приредили су завршну приредбу “Звучна домовина”. За назив  завршне свечаности  узете су речи нашег нобеловца Иве Андрића који је казивао да је, за њега, језик звучна домовина.