Највеће признање које може добити један наставник руског језика, осим сатисфакције након освојених награда ученика на такмичењима, је свакако победа на Пушкиновом конкурсу.
Ове године сам имала ту част да будем номинована за добитника ове престижне награде. Конкурс организују новине – „Российская газета“ и „Институт А.С.Пушкина“, најеминентнија установа Руске Федерације за проучавање руског језика. Тема конкурса на коју је било потребно написати есеј је била „Онлајн настава током пандемије“. У есеју сам, свакако као и многи други наставници, описала с којим смо се све изазовима суочавали током онлајн наставе, колико је свима нама недостајала учионица и уживо контакт с ученицима, али оно што је вероватно издвојило мој есеј и утицало на то да баш ја добијем награду је видео клип који сам направила током онлајн наставе с ученицима у коме они рецитују стихове највећих руских песника и певају предивну песму „Мама“.

Без обзира на све препреке 50 наставника из целог света је допутовало у Москву на доделу награда. Добитници награда су у престоници Русије провели четири чаробна дана.  Награда подразумева пут, смештај у отменом хотелу у строгом центру града, 50 м од Тверске улице, новчану награду која није занемарљива, екскурзије по граду, ноћно крстарење по реци уз стручног водича и најукусније руске специјалитете. Осим богатог културног програма наставници су имали прилику и да добију 36 сати стручног усавршавања у офлајн и онлајн формату. Пет дана су трајали вебинари након којих је било потребно урадити онлајн тест. Офлајн део стручног усавршавања је организован у „Институту А.С.Пушкина“ и трајао је један дан. Најбољи професори језика, књижевности и историје су презентовали актуелне теме.  Један дан смо провели у новинама „Российская газета“.

Сви добитници су имали прилику да представе своју земљу и свој рад у пар реченица, док је све помно пратила поштована Јадвига Јуферова, академик и заменица главног уредника новина. Свечана додела признања је организована уз оркестар и руске романсе које је отпевао баритон Александр Владимирович Гладков. Добитницима су дипломе уручили високи представници руске науке, културе и власти. Шта може бити лепше за наставника него да проживи своју бајку у друштву људи који имају иста интересовања, сличне изазове и огромну љубав и поштовање према Русији?

 

 

 

 

Прочитајте и Российская газета