Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

Глобална, волонтерска акција „Сат за нашу планету” биће шести пут организована у Србији. На сат времена 29. марта искључиће се декоративна расвета у бројним градовима у нашој земљи, укључујући и Београд, који је 2009. године препознао значај ове манифестације. Како је рекао Филип Абрамовић, помоћник секретара за заштиту животне средине, акцији чији је циљ јачање свести о ублажавању климатских промена, даје се пуна подршка.

sat za planetu– На бројним културно-историјским објектима угасиће се декоративно осветљење, док се јавна расвета неће гасити из безбедносних разлога. На овај начин град шаље јасну поруку да подстиче ефикасније коришћење ресурса, уз жељу да се смање сви негативни утицаји човека на климатске промене. Позивамо све Београђане да нам се придруже и да бар на сат времена угасе светла у својим домовима .

 Mанифестација je настала 2007. године у Сиднеју, a прошле године кампању je подржало више од две милијарде људи на планети. У Србији се прикључило више од шездесет градова и општина, као и бројне школе, компаније и организације цивилног друштва, а подршку су дали и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања.

 Овогодишња новина је увођење дигиталне платформе, на којој ће сваки појединац моћи да осмисли пројекат из области заштите животне средине и да га тако пласира, а остали могу финансијски да помогну реализицију. На Фејсбук страници биће организовано књижевно такмичење на тему „Најлепше ствари се догађају у мраку”, као и конкурс за најбољу фотографију без употребе блица.

 Централна манифестација одржаће се у Београду на Тргу републике, у Новом Саду на Тргу слободе и у Нишу на Нишком кеју. У Београду ће наступити дечји хор „Колибри” и акустични бенд „Самбанса”.