Посетили смо изложбу посвећену Михајлу Пупину

Месецима уназад на готово свим телевизијама могла се чути вест о необичној појави- да чак испред музеја деца чекају у реду. Наиме, за изложбу посвећену узвишеном српском уму, Михајлу Пупину, под називом  „ПУПИН- од физичке ка духовној реланости“, тражи се карта више.

 Ученици 1-4 и 2-3 наше школе имали су прилику да се и увере зашто је то баш тако.

Уживали смо у веома модерној, интерактивној и савременој поставци. Почевши од раног детињства и пашњака родног Идвора, преко сеоске школе, Прага, пароброда Вестфалија и доласка у Њујорк, до катедре чувеног Универзитета Колумбија- представљен је пут великана наше науке. Осим делова који говоре о његовом значају у домену електротехнике и физике, наглашен је његов утицај у политици, култури и хуманитарни рад. Мало ко од присутних је знао да је међу двема државама чије су се заставе вијориле испред Беле куће у Америци, у претходном веку, била и српска, захваљујући Пупину. Дугујући велику захвалност својој мајци, неписменој, али веома мудрој жени, Пијади Алексић-Пупин, основао је фонд за школовање и помоћ деци. Његов фонд откупљивао је и српска уметничка дела која се данас чувају у Народном музеју. Сакупљао је средства и добровољце које је упутио у Србију за време рата. 

Толико великих дела, толико лепих речи о Пупину. Изложба је због великог интересовања отворена до јуна 2016. године. Препоручујемо Вам срдачно да је посетите.

Велико хвала аутору изложбе, Александри Нинковић- Ташић.