Посета огледном добру „Радмиловац“ Пољопривредног факултета

Ученици одељења 4-4  посетили су данас пољопривредно огледно добро Пољопривредног факултета Универзитета у Београду „Радмиловац“. Посета је реализована од средстава које је ово одељење добило освајањем првог места за најбољу видео поруку конкурса „Шта је за Вас саобраћајна безбедност?“С обзиром да се локација налази у релативној близини наше школе, до ње смо једним делом и пешачили. 

ОДПФ“Радмиловац“ предстваља легат породице Милана Вукићевића. Наиме, након смрти његове жене, Радмиле, целокупно имање од десетине хектара остављено је Пољопривредном факултету и његовим студентима како би овде изводили практичну наставу. Овде се налазе бројне воћарске и повртарске културе, виноград, пчелињак, метеоролошка станица…

Између осталих катедри, свој огранак има и центар за рибарство и примењену хидробиологију. Под њиховим надзором у бројним рибњацима налазе се шарани дивљаци. А у некима од њих окушали смо и рибарску срећу. Ученике је одушевио велики број жаба, водених корњача, белих локвања и низ других биљака и животиња. Упознали смо се са различитим технологијама гајења риба и начином мреста кроз неколико едукативних филмова у модерно опремљеним летњим учионицама од трске. 

Читав комплекс, под називом „Мали Дунав“, жива је макета реке Дунав. Један метар Шугавца, који протиче кроз добро, симболизује 2 км Дунава. Садржи острва и аде. На једном се налази и аласка колиба са различитим врстама мреже за хватање риба. До ње се долази висећим мостом. Ту је и мали зоо врт са врстама које живе у води и поред ње. Све присутне највише је одушевила пловидба дрвеним чамцем. 

Захваљујемо се целокупном наставном кадру ОДПФ“Радмиловац“ а највише проф. Зорану Марковићу на организацији и професорима Далибору и Марку. 

www.cefah.agrif.bg.ac.rs/