Oдељење 4/4 награђено на такмичењу Центра за промоцију науке

Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институту САНУ позивали су наставнике и ученике да учествују у истраживању нивоа буке у окружењу своје школе, које развијају у сарадњи са Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста.
Дванаесту годину заредом, у припреми је најмасовнија национална научнопопуларна манифестација у Србији посвећена математици – Мај месец математике (М3). У оквиру ње, наставници и ученици су позвани да изврше истраживање нивоа звучног загађења у непосредној околини своје школе и да пошаљу своја иновативна решења за проблем звучног загађења или примере добре праксе уколико је школа тиха.
Потребно је било да се током прве радне недеље у априлу месецу свакодневно мери ниво звучног загађења у околини школе уз помоћ апликације на мобилном телефону. Те податке требало је обрадити и да приказати добијене резултате и на основу развити једну од две врсте пројекта:
Уколико је школа бучна – приказати иновативна решења за проблем звучног загађења.
Уколико школа није бучна – мапирати разлогe за то и приказати школу као пример добре праксе.
Пројекте је требало послати послати у форми е-постера, презентације или кратке видео-форме.
Ученици одељења 4/4 и ментор учитељица Милена Алексић учествовали су у овом пројекту. Мапирали су главне изворе буке у школском дворишту и у оквиру видео формата дали су предлоге како се ниво буке може спречити.
За предлог пројекта у коме су учествовале средње и основне школе широм Србије, пласирали су се у три школе са најбољом идејом. Те ће имати прилику да представе свој идејни пројекат и своју школу у дружењу са научним тимом из Трста.

Видео запис можете погледати на адреси:  https://fb.watch/kzF7kdyb4x/