Ученици одељења 4-4 који су постигли најбоље резулатате у првом полугодишту школске 2014.  / 2015. године имали су прилику да последњи дан полугодишта обиђу Народни музеј у пратњи разредног старешине. Ову прилику обезбедио је интернет портал „Мондо“, коме се неизмерно захваљујемо овом приликом.

Новогодишња тура  подразумевала  је обилазак чак четири актуелне изложбе.   

Пoвoдoм 170. гoдинa постојања Нaрoдни музеј у Београду oтвaрa излoжбу Крoз лицa Музеја, 14. jунa у 18 чaсoвa у хoлу првoг спрaтa. Изложба обухвата круг људи који су задужили Музеј и превазилази стандардне оквире једне институције. Кроз испреплетане приче о 41 предмету и 28 одабраних личности, из другачијег и приснијег угла, посетиоци могу да сагледају историјат изузетних археолошких, историјско уметничких, нумизматичких збирки и збирки медаља, недовољно познату музеолошку делатност, као и начела и циљеве Музеја за које су се залагали музејски послaници. Посетиоци су могли видети и професионалне профиле Драгослава Срејовића, Валтровића и осталих археолога који су се бавили археолошким локалитетима који се налазе у непосредној околини наше школе.

 Друга изложба  представља биографију једне слике, која је услед своје изузетне слојевитости учинила „Композицију II“ битним актером локалне уметничке сцене. Реч је о делу Пита Мондријана, једног од најзначајнијих уметника апстрактног сликарства 20. века. Настала у Паризу 1929., Композиција II је две године касније стигла у наш музеј у склопу поклона Одбора за ширење холандске уметности у Југославији . Та донација била је део шире економске и културне сарадње, организоване у циљу развијања ближих међудржавних и дипломатских односа. Овим гестом, Народни музеј постао је једна од првих институција у свету која је у своју колекцију уврстила рад Пита Мондријана из неопластицистичке фазе.

Касноантичка некропола у Јагодин мали била је трећа по реду поставка коју смо обишли. Овом изложбом обележава се осам деценија археолошких истраживања некрополе. Публици су  представљени драгоцени подаци о архитектури гробљанских цркава и гробова, а бројни покретни археолошки налази чине најрепрезентативније примерке из античке збирке нишког музеја. Богатство предмета од метала, стакла и керамике указује да је становништво Наиса живело у социјално и економски просперитетном добу. Некропола у Јагодин мали представља једну од најбоље истражених касноантичких некропола на територији Србије и пружа увид у облике сахрањивања становништва Наиса, из времена када је град био на врхунцу своје економске и друштвене моћи, у периоду раног хришћанства, када су старе паганске традиције биле још увек живе и јаке. Атрактиван накит који је представљен на изложби, осим своје лепоте указује и на изузетан укус богатих становница римског Наиса.

У атријуму Народног музеја, имали смо прилику да видимо два остварења једног од највећих европских сликара XVIII века Ђамбатисте Тијепола. Иницијативом Амбасаде Италије у Београду и Владе Републике Италије, захваљујући подстицају Министарства културе и информисања Републике Србије, реализована je изложба која сведочи о живим културним везама између две државе. У Народном музеју  изложено је  знаменито дела Анђео чувар Ђамбатисте Тијепола, последњег представника велике традиције италијанског фреско сликарства. Слика Анђео чувар (1737) чува се у Музеју историје и уметности у Удинама и једно је од најрепрезентативнијих дела које је током претходних година постало симбол догађаја организованих поводом манифестације Дани Тијепола, као један од симбола града. Са представом анђела који бди над уснулим дететом, дело поседује све одлике уметниковог развијеног стила: лагани дашак ветра који покреће фигуре, хроматску светлост, живост композиције и ваздушестост целине.

Ово је уједно и прилика је да се посетиоци Народног музеја подсете или упознају са Тијеполовом сликом Обучавање Богородичино (1720-1730) из колекције Народног музеја. Реч је о слици коју је 1891. године у оквиру донације слика италијанских уметника Народном музеју поклонио Бертолд Липај.

Захваљујемо стручњацима Музеја на веома професионалном вођењу.