Центар за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда бави се образовањем и културом. Постоји од 1997. године. Примарна активност Центра „Св. Сава“ је организација Летње школе „Св. Сава“ – школе српског језика и културе за децу и младе из дијаспоре и Србије.

Школа «Свети Сава» је организован креативан боравак у отаџбини деце Срба у расејању. Одржава се за време распуста и похађају је ученици узраста од 8 до 18 година. То је школа српског језика, књижевности и културе. Основана је 1995. године  а до сада је кроз њу прошло више од 2 000 ученика из Албаније, Аустрије, Италије, Канаде, Француске, Швајцарске, Шведске, Немачке, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније, Хрватске и Велике Британије…
Модел школе се састоји у томе да се пре подне одржавају часови (час српског језика, час књижевности и креативан час), а после подне радионице, спортске активности и сусрети са знаменитим личностима српске културе (са књижевницима, глумцима и другим посленицима културе). Млади и стручни наставници воде мање групе ученика и са њима разговарају (глуме, певају, сликају). На часовима деца се не оцењују, не проверава им се знање, већ се подстиче радозналост и развија љубав према српском језику. Уједно, организују се и излети до оближњих споменика културе, манастира, музеја…

У периоду од 15.  до  24.  јула 2017. године ученици ОШ“Милоје Васић“ из Калуђерице имали су прилику да са својим вршњацима из европских земаља проведу веома квалитетно време. Ученице првог разреда (Наталија Суботић, Катарина Алексић, Тијана Алексић и  Софија Јовановић), ученице другог разреда (Маша Грујић, Јана Николић и  Ања Николић) и чланови школског оркестра (Исидора Ђорђевић, Мила Ђорђевић и Михајло Миланов) учествовали су у приредби добродошлице. Током десетак дана трајања школе у активностима су учествовали ученици: Михајло Миланов, Илија Китановић, Теодора Мијајловић, Лазар Китановић и Емилија Китановић. 

Осим што су склопили дивна пријатељства, ђаци су имали прилику да науче о Србији и српском језику и  да помогну вршњацима у савлађивању зачкољица. Заједно су посетили: Храм Светог Саве, Калемегдан, Бели двор на Дедињу, Музеј Николе Тесле, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Српске Православне цркве, Министарство Спољних послова, Музеј дипломатије… Највише се сигурно уживало вожњом отвореним аутобусом до оближње планине Авале. Током трајања Летње школе полазницима су се представили савремени писци Бојан Марковић и Александар Чотрић. Луткарску представу приредила је госпођа Снежана Милошевић – Јешић, ауторка Кратких прича за вежбање читања с разумевањем. Последњи дан дружења сви полазници школе приредили су завршну приредбу.  

Наставни кадар Летње школе чиниле су: Милена Митровић (Учитељски факултет-Београд, катедра за методику наставе српког језика и књижевности), Бранка Поповић (ОШ“ Ђура Даничић“) и Милена Алексић (ОШ „Милоје Васић“).

Читав рад Летње школе био је и медијски пропраћен у дневном листу НОВОСТИ.

Велику захвалности дугујемо родитељима ученика који су похађали Летњу школу и директорки Радмили Кунчер, која је обезбедила боравак ученика. 

Више фотографија на адреси: https://www.facebook.com/pg/os.miloje.vasic/photos/?tab=album&album_id=1435096643249119