Награда Октобарског салона МПУ за Теодору Миленковић 5/4

„Страх и храбро срце“ је слоган под којим се одржава 58. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности. У среду, 11. октобра 2023. године, у галерији Анастас, на првом спрату Музеја у 18 часова отворена је изложба дечјих радова који су прошли ужу селекцију. Манифестација Дечји октобарски салон састоји се од изложбе и пратећег радионичког и едукативног програма. Изложба је селектирана и на њој се додељују награде како деци, тако и педагозима. Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије (УЛУПУДС), посебно додељује две награде: за најуспелији дечји рад у области примењене уметности и за педагога који је на најкреативнији начин приближио примењену уметност деци.

На конкурс се пријавило 99 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице са 1.015 радова. Радове су селектовале Марија Лабудовић, ванредна професорка на Одсеку текстила на Факултету примењених уметности у Београду, и Леа Зеи, ликовна педагошкиња, које су одабрале 532 радa за излагање.

Ученица ОШ „Милоје Васић“ Теодора Миленковић 5/4 добила је похвалу за вајарски рад комбинованом техником под називом „Радничка класа болује“, инспирисан стваралаштвом проф. Мрђана Бајића. Ученици 5/4 чији су радови изложени у Музеју су: Лука Ђурђевић, Ивона Милановић, Лазар Дробњак, Михајло Шаула, Андреа Дујковић, Марија Томовић, Бјанка Обрадовић, Мила Жижић, Даница Јовановић, Теодора Стојановић и Нина Лукић.

Учитељица Милена Алексић добитник је награде за ликовног педагога, одлуком стручног жирија.