Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.

Трећи фестивал уметности „Пролећне риме, ноте и слике“

skola-cele-kulaОсновна школа „Ћеле кула“ у Нишу расписује 

литерарни, музички и ликовни конкурс у оквиру смотре дечјег стваралаштва Трећи фестивал уметности (поезије, музике и сликарства) „Пролећне риме, ноте и слике“.

Право учешћа имају ученици основних школа из Републике Србије.

Тема: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“

Радови који се мотивски или на други начин не слажу са условима конкурса неће бити разматрани. Број радова није ограничен, али би било добро да ментори направе селекцију и пошаљу само квалитетне радове.

Погледајте посебне услове за сваки конкурс.

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Ученици основне школе узраста од 1. до 8. разреда учествују са песмом која одговара теми „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“, а у оквиру ње по свом избору могу насловити свој рад.

Ученици 7. и 8. разреда могу учествовати и са кратком причом која одговара теми: „Најљубавнија прича“ (једна куцана страна).

Упозорити ученике да не плагирају туђе радове. Вредноваће се, поред одговора на тему, оригиналност и креативност. Радови морају да буду лекторисани  и читко написани или откуцани у Word формату (величина слова 12, ћирилично  писмо).

Послати по три примерка једне песме или кратке приче са свим потребним подацима о аутору, ментору и школи на адресу:  ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА или донети (доставити) лично. Радове можете послати и електронским путем на адресуfest1prolecnerime@outlook.com.

Конкурс је отворен од 21. марта до 21. априла 2016. године. Аутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 26. маја 2016. у ОШ „Ћеле кула“, где ће им бити уручене награде.

МУЗИЧКИ КОНКУРС 

Ученици основне школе од 5. до 8. разреда могу учествовати појединачно или у групи (навести име групе) иизводе композицију за коју сами компонују музику  на своје или на туђе стихове који одговарају теми: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“, а у оквиру ње ученици по свом избору могу насловити своју композицију.

Ученици основне школе од 1. до 4. разреда могу учествовати појединачно или у групи (навести име групе) иизводе композицију коју је за њих неко компоновао  на своје или на туђе стихове који одговарају теми: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“, а у оквиру ње по свом избору могу насловити композицију.

Напомена: Ученици изводе нову композицију која досад није извођена на фестивалима. Композиције које се мотивски или на други начин не слажу са условима конкурса неће ући у ужи избор.

Ученици у свом раду имају подршку наставника ментора који ће композицију (нотни пример, текст песме откуцан u Word формату, величина слова 12, ћирилично  писмо, уз обавезно навођење имена композитора и аутора стихова, и звучни пример – ЦД или ДВД), послати на адресу организатора Фестивала:  ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА МУЗИЧКИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА. Композиција се може поставити и на Јутјуб. У том случају уз горе наведене податке, послати и линк на и-мејл адресуФестивала fest1prolecnerime@outlook.com  . Снимак може да се направи и мобилним телефоном, уколико нема услова за другачији снимак. Број композиција које школе могу послати није ограничен.  

Конкурс је отворен од 21. марта до 30. априла 2016. године. Aутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 26. маја 2016. у ОШ „Ћеле кула“, где ће им бити уручене награде.

ЛИКОВНИ КОНКУРС

Циљ конкурса: Промовисање и неговање здравог начина и стилова живота; кроз спонтано дружење , кроз игру, спорт (физичка активност); приредбе, излети, учење, екскурзије (путовања); рођенданске журке, концерти, изложбе, вештине (хоби), читање, писање и др.

Тема: Лепота (мог) свакодневног живота

Техника рада је слободна.

Учествују ученици од 5. до 8. разреда са по једним ликовним радомурађеним на подлози – хартији величине блока бр. 5. Сваки рад треба да има маргину (оквир, „рам“) од 1 до 2 см цм и да буде обојен. Сваки рад треба да буде потписан. На полеђини рада написати читким рукописом име и презиме ученика, разред и школу, као и име и презиме наставника ментора, број телефона, адресу школе, и-мејл адресу школе или наставника и телефон за контакт. Испод ових података сваки рад треба да има печат школе. Радове послати поштом или донети (доставити) лично у школу: ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА ЛИКОВНИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА. Радови ће бити селектовани и неће се враћати. Најбољи радови биће изложени на Фестивалу. Жири ће сачињавати професори ликовне струке и издвојиће и наградити најуспешније ауторе и њихове менторе.

Ликовни конкурс је отворен од 21. марта до 30. априла 2016. године. Резултати конкурса биће објављени око 15. маја, а аутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 26. маја 2016. год, где ће им бити уручене награде.

Све активности у вези са Фестивалом Пролећне риме, ноте и слике можете пратити и у истоименој Фесјбук групи (ћирилицом: Пролећне риме, ноте и слике).

Тим за припрему и реализацију фестивала
е-пошта: fest1prolecnerime@outlook.com
Основна школа ”Ћеле кула”, Ниш, Радних бригада 28
Тел./факс (018) 232-979, 533-017
е-пошта:
oscelekula68@gmail.com

 


 

 

Ликовни конкурс „Ниси сам/а“

12841202_197166027325271_4460655595512053047_oПријатељи деце Србије у оквиру пројекта „И ја сам дете!“ – Мониторинг дечјих права и јавно заступање за социјално укључивање деце избеглица која су у покрету без пратње старатеља/родитеља”, ОТВАРАЈУ ОН-ЛИНЕ ЛИКОВНИ КОНКУРС на тему: НИСИ САМ/А!
Конкурс је отворен до 1. јула 2016. године.
Покрећемо овај конкурс као место сусрета деце која желе да подрже своје избегле вршњаке и пошаљу им поруку подршке, разумевања и солидарности. Очекујемо да ће их у томе подржати родитељи, старатељи, наставници…
Конкурс је отворен за ученике трећег и четвртог разреда основних школа у Србији.
Потребно је да рад (у jpg формату) пошаљете на адресу prijateljidecesrbije@gmail.com. ИСКЉУЧИВО РАДОВИ КОЈИ СТИГНУ НА ОВУ АДРЕСУ УЧЕСТВОВАЋЕ НА КОНКУРСУ. Сви радови који испуњавају критеријуме, биће објављени на нашојФејсбук страни, уз име, презиме, разред, име школе и место. Најактивнији разред биће награђен комплетом књига и плакетом, а најактивнија школа дипломом Пријатеља деце Србије. Резултати конкурса биће објављени на странама Пријатеља деце Србије, након Дечје недеље, у октобру.
Најуспешније радове, штампаћемо, и њима ће бити украшени зидови прихватних центара у којима бораве деца избеглице.
Пројекат „И ја сам дете“! реализује се под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Извор: Пријатељи деце Србије

 


 

Конкурс за децу уметнике “У врту различитости!” – 6. БУДИ

budi-pancevoДуго смо трагали за темом 6. Бијенала уметничког дечјег израза којом ће се на прави начин обележити десети рођендан манифестације и њене маскоте – Муњевитог Кринфолиона. Идеја је настала из нашег дубоког уверења да лепота различитости даје смисао свему на нашој планети. Ову идеју илуструју и дела британских аутора уз које су одрастале многе генерације – Луиса Керола, А. А. Милнеа, Ф. Х. Барнета, Рађарда Киплинга, Т. Х. Вајта и многих других. Били смо инспирисани 150. рођенданом романа „Алиса у земљи чуда”, као и 100. рођенданом Роалда Дала, аутора славних књига за децу као што су „Чарли и фабрика чоколаде“, „Џејмс и џиновска бресква”, „Матилда”, „Вештице” и „Дени, шампион света”. Стога не чуди што су овогодишњем БУДИ-ју подршку пружили Амбасада Велике Британије у Србији и British Council, који ће бити гости – домаћини 6. Бијенала.

Културни центар Панчева као организатор Шестог међународног бијенала уметничког дечјег израза (6. БУДИ), који се ове године од 13. маја до 16. јуна одржава под слоганом “У врту различитости!”, позива све образовне и културне институције, те децу узраста до 15 година, да пошаљу своје радове најкасније до 15. априла 2016. године на Конкурс са темом “У врту различитости!” у следећим категоријама:

Позориште – БУДИ ЗЕМЉА ЧУДА

Конкурс за ученике и драмске секције основних и средњих школа.

БУДИ позива драмске секције основних и средњих школа да направе представу према мотивима бајки и прича британских аутора за децу. Само деца и запослени у школама могу да учествују у припреми представе, у трајању до 45 минута. Да бисте се пријавили на конкурс снимак представе поставите на YоуТубе канал и пошаљите нам линк, или нам пошаљите диск поштом. Најбоље представе биће уврштене у званичан програм БУДИ фестивала.

Визуелна уметност – БУДИ РАЗЛИКЕ И СЛИЧНОСТИ

Уметнички конкурс за децу ауторе до 15 година.

Ко су становници врта различитости? Осмислите, направите или нацртајте становнике врта различитости. Да ли су слични или постоје неке разлике међу њима? Ко живи у БУДИ башти – биљке, животиње, инсекти, подводна створења или створења из свемира? Слободна техника: цртежи, макете, скулптуре, лутке…
Илуструјте постер за причу, роман или књигу вашег омиљеног британског аутора за децу. Слободна техника.
Осмислите, нацртајте или направите макету клупе за уживанцију – места за окупљање, симпатисање, причање, маштање, клацкање, шапутање… Можда баш ваша идеја буде спроведена у дело у БУДИ џепној башти током фестивала. Слободна техника.

Филм – БУДИ ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ

Конкурс за филм за децу ауторе до 15 година.

Снимите филм, мобилним телефоном или камером, инспирисан темом ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ. Поставите филм на Youtube канал и пошаљите нам линк или нам пошаљите диск поштом. Можете снимати сами или у групи, укључите цео свој разред. Селекција најбољих филмова биће укључена у званичан програм БУДИ фестивала.

Музика – БУДИ ЈЕДИНСТВО РАЗЛИЧИТОСТИ

Конкурс за најбољи сингл за децу ауторе до 15 година.

Имате бенд? Свирате своју ауторску музику? Свирате хеви метал, реге, рокенрол, поп, хип хоп или имате неки свој стил? Пошаљите нам линк са YоуТубе канала са снимком ваше пробе или наступа, заједно са кратком биографијом. Најбољи бенд добиће могућност да сними свој сингл у професионалном студију уз помоћ музичког продуцента. Бендови који уђу у ужи избор наступаће на најзабавнијој БУДИ маскенбал свирци.

Слободна тема – БУДИ ДРУГАЧИЈИ

Позив за талентовану децу до 15 година.

Плесачи, фотографи, истраживачи, извиђачи, скејтери, графитери, песници, писци, чаробњаци, кловнови, имитатори, научници, рецитатори и сви млади креативци, пошаљите нам ваше идеје, пројекте, фотографије, видео материјале, презентације, радове и покажите нам ваше таленте. Будите најинтригантнији гости БУДИ фестивала.

Сви конкурси су отворени до 15. априла 2016. године. Ауторски и/или групни радови могу се достављати поштом или лично на адресу:

Културни центар Панчева
Војводе Живојина Мишића 4
26 000 Панчево, Србија
или електронском поштом на адресу: budifestival@gmail.com, са назнаком: „За 6. БУДИ конкурс”.

Уз сваки рад неопходно је доставити: име и презиме аутора, годину рођења, назив школе или организације, поштанску и имејл-адресу, као и контакт телефон.

Аутор/ка и/или подносилац пријаве на Конкурс 6. БУДИ може учествовати са више радова и у оквиру различитих конкурса. Радови морају бити прописно упаковани и заштићени уколико су ломљиви. Не смеју се савијати или урамљивати. Оштећене или неуредно реализоване радове жири неће узимати у обзир приликом награђивања, нити излагати публици. Радови се не враћају! Учешћем на Конкурсу аутори су сагласни да се њихови радови могу користити за промоцију фестивала.

О квалитету радова одлучиваће стручни жири, а најбољи радови биће уврштени у званичну селекцију 6. Међународног бијенала уметничког дечјег израза и презентовани на веб страници: њњњ.културницентарпанцева.рс, као и у оквиру званичног програма 6. БУДИ фестивала. Додела награда и признања учесницима и менторима биће уприличена на специјалној свечаности током БУДИ фестивала.

За све додатне информације стојимо Вам на располагању:

Снежана Ћурувија, Бранислав Радовановић (уметнички директори 6. БУДИ)
Културни центар Панчева
Војводе Живојина Мишића 4
Панчево 26 000

Тел: +381 (0)62 800 8786
+381 (0)13 440 940;
Факс: +381 (0)13 440 945,
Е-маил: budifestival@gmail.com

Обогатите БУДИ ризницу и учествујте на 6. БУДИ конкурсу!

БУДИ је међународна уметничка манифестација намењена деци до 15 година старости која се сваке друге године одржава у Панчеву од 15. маја до 15. јуна. Програм БУДИ-ја има неколико сегмента:

Јавни конкурс за децу школског узраста који је отворен до 15. априла у години одржавања Бијенала,
Уметничке радионице које воде истакнути уметници са циљем да се пробуди свестрани развој дечјих потенцијала, уз пуно поштовање њиховог слободног избора активности,
Недеља дечје књиге, позоришта за децу, филмска и музичка недеља,
Разноврсни пратећи садржаји са посебним акцентом на еколошким програмима и хуманитарним акцијама

БУДИ не само да промовише стваралаштво за децу и нуди им занимљиве садржаје које су за њих створили одрасли, већ једнаку пажњу посвећује и дечјем стваралаштву односно деци као уметницима, што га чини веома комплексним и јединственим дечјим фестивалом у земљи и региону.

Један од основних БУДИ циљева јесте повезивање деце различитих култура света, а у томе су много помогле земље гости–домаћини фестивала. Досад су се у овој улози појавиле Куба, Мађарска, Јапан, Шведска и САД. Ове државе су истовремено биле гости фестивала, али и домаћини који су са нама учествовали у креирењу дела програма.

БУДИ подржавају Град Панчево, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Велике Британије и British Council, али и бројне угледне институције, инострани културни центри, позоришта… У организацију БУДИ-ја укључене су и остале градске институције уз веома велику подршку управе Града Панчева.

Извор: Културни центар Панчева

 


 

Радионица баснописаца 2016.

logo_dositejЗадужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује ликовни и литерарни конкурс РАДИОНИЦА БАСНОПИСАЦА за ученике трећег и четвртог разреда основне школе

Пошаљите до три најбоље написане и/или насликане басне Задужбини „Доситеј Обрадовић“! Развијајмо и на овај начин креативност, дружење кроз стваралачку игру, учење на Доситејевим поукама и порукама које говоре о животу, лепоти, хуманости и разумевању, о поштовању различитости.

Свака басна може да има само текст, само илустрацију, или обоје. Басна може бити рад једног ученика или малог тима (до 6 ученика). По могућности, уз писане, слати радове и у електронској форми. Жири састављен од познатих уметника одабраће најбоље радове који ће бити награђени.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ објавила је збирку најбољих радова који су награђени на конкурсу у периоду 2009-2012 под називом „У свету басне“. Литерарни конкурс „Радионице баснописаца“ се ове године расписује по осми пут.

Крајњи рок за пријем радова је 10. мај 2016. године.

Резултати конкурса  ће бити објављени крајем маја.

Радове слати на адресу:
 Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Змај Јовина 4/II,
11000 Београд,
са напоменом „За конкурс Радионица баснописаца“.

Обавезно доставити: име и презиме ученика, име и презиме учитеља, назив школе, место и контакт телефон.

Телефон за информације: 011/32-82-240, 011/32-82-254
E-mail: zaduzbinadositej@mts.rs;  info@dositejeva–zaduzbina.rs

Конкурс за основне школе

Конкурс за средње школе

Контакт особе: Вероника Станић и Бојана Томовић