испред Галерије Природњачког музеја

„Иако је чоколада производ људског знања, искуства и умећа, њено исходиште је у природи. Сви састојци, директно или индиректно, потичу из природе, из различитих извора, а чоколада је та која их уједињује. Основне сировине, какао и какао бутер, добијају се из семена биљке какаовац (Theobroma cacao)  које у природи  расте у пределима Америке. Остали састојци који утичу на њен укус, мирис и квалитет су млеко, шећер и различити састојци, најчешће биљног порекла.

Чоколада је један од добрих примера сарадње човека и природе. Овом изложбом аутори су желели да пруже близак и лако разумљив доказ да човек баш све- посредно или непосредно добија од природе. Стога је неопходно да на овакав начин укажемо на нужност правилног односа према природи чувањем њеног диверзитета.„

Овим речима љубазни кустоси Галерије Природњачког музеја на  Малом Калемегдану  дочекали су ученике 3-4 наше школе, чланове еколошке секције. Пошто је месец фебруар посвећен упознавању различитих састојака који се користе у исхрани, изложба је била право место на којем  се може на конкретном примеру упознати много тога.

Ученике је одушевило упознавање са стабљиком какаовца, њеним моделом и природним лишћем. Следила је прича о историјату употребе ове биљке, почевши од  древних цивилизација као што су Маје и Инке па све до данашњих модерних дизајна и паковања. Изложене су разне посуде и алатке које су се некада користиле за добијање ове фине посластице као и скупоцене шољице које су некада служиле за испијање чоколаде као топлог пенушавог напитка. Врло скупа посластица се код  старих народа рангирала тако да су за њу били спремни да трампе и целог зеца, фазана или слично. Разне моделе и омоте  чоколада у нашој земљи, ученици су свакако препознали, а упознали су се и са неким маркама које су цењене и познате у читавом свету као што су Lindtz,Guylian, Lacasa, Godiva… Упознали смо три базичне врсте чоколаде: црну, белу и млечну. Ту су и разни прилози попут грожђа, пиринча, љуте папричице…

У другом делу музеја посетили смо и изложбу о амброзији, највећем алергену данашњице. Може се видети њен развојни пут у Европи а и код нас. Као и инсекти који се њом хране, и који су јој непријатељи.

Кустоси Природњачког музеја позвали су нас на наредну изложбу „Пут у мезозоик“ која ће бити постављена од марта 2014. године. Локацију Галерије искористили смо на најбољи могући начин тако што смо обишли и знаменитости Калемегдана.