Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

Известилац: Душица Ивановић, наставник физике и хемије

„ПАДАМ НА ПАМЕТ”

Овогодишњу поставку фестивала, са слоганом „Падам на памет“ посетило је више од 80 ученика наше школе са наставницама Душицом Ивановић, Љиљаном Спасојевић и Аном Најданов.

Двадесет пет интерактивних поставки из разних научних области омогућили су нам узбудљиво путовање кроз науку.

Изложбе, поставке и необични експерименти које смо били у прилици и сами да изводимо учинили су да нам време посете фестивалу прође брзо.

Несвакидашња поставка која прати буђење „шашавог“ и „расејаног“ научника који је од своје собице направио право механичко чудо. Име му је Rub Goldberg и постао је планетарни синоним за науку у служби забаве.

Физика с„оне стране дуге, поставка модела ватреног и леденог торнада уз музичку пратњу грмљавине као и застрашујућа олуја.

Време не би било време да ми нисмо ту да га проведемо, промислимо и опазимо. Како измерити време помоћу сунца? Да ли време може да иде уназад? Клепсидран – чаробни часовник који мери време помоћу протока воде.

Чудесни свет електрицитета: „Сваког дана питао сам се шта је то електрицитет, али нисам налазио одговор. Прошло је 80 година од тада а ја себи још увек постављам исто питање, немоћан да нађем одговор“. (Никола Тесла)

Чајанка са Камелијом: чај - веома је лековит, убија бактерије и спречава болести; утиче на смањење стреса и депресије; убрзава метаболизам и разградњу масти. Чајно дрво – посебно, примамљиво и изузетно.

Kids love chemistry:UNESCO  је 2011.годину прогласио међународном годином хемије. На овај начин свет жели да ода почаст развоју хемије као науке и великим хемичарима; нпр. животу и раду Марије Кири која је пре стотину година награжена Нобеловом наградом.

Фасцинантни мозак је изложба Универзитета из Лугана (Швајцарска) о мозгу и необичним илузијама и мислима које он може да нам приреди.Мозак нас чини паметним али понекад не говори истину. Помоћу најнапредније технологије демонстриране су нам оптичке, визуелне и тактилне илузије.

Научна писменост се учи од најмлађих дана. Језик науке је пут у будућност. Пројекат  „Рука у тесту“ професора Стевана Јокића из Института за нуклеарне науке Винча и његових студената једноставним експериментима нас је учио научним законима.

Земља физичких чуда: поставка Физичког факултета из Ниша у чијим огледима престају да важе закони гравитације, фонтане саме од себе теку, а светлосни зрак се криви.

 

Print Friendly, PDF & Email