Известилац: Душица Ивановић, наставник физике и хемије

„ПАДАМ НА ПАМЕТ“

Овогодишњу поставку фестивала, са слоганом „Падам на памет“ посетило је више од 80 ученика наше школе са наставницама Душицом Ивановић, Љиљаном Спасојевић и Аном Најданов.

Двадесет пет интерактивних поставки из разних научних области омогућили су нам узбудљиво путовање кроз науку.

Изложбе, поставке и необични експерименти које смо били у прилици и сами да изводимо учинили су да нам време посете фестивалу прође брзо.

Несвакидашња поставка која прати буђење „шашавог“ и „расејаног“ научника који је од своје собице направио право механичко чудо. Име му је Rub Goldberg и постао је планетарни синоним за науку у служби забаве.

Физика с`оне стране дуге, поставка модела ватреног и леденог торнада уз музичку пратњу грмљавине као и застрашујућа олуја.

Време не би било време да ми нисмо ту да га проведемо, промислимо и опазимо. Како измерити време помоћу сунца? Да ли време може да иде уназад? Клепсидран – чаробни часовник који мери време помоћу протока воде.

Чудесни свет електрицитета: „Сваког дана питао сам се шта је то електрицитет, али нисам налазио одговор. Прошло је 80 година од тада а ја себи још увек постављам исто питање, немоћан да нађем одговор“. (Никола Тесла)

Чајанка са Камелијом: чај – веома је лековит, убија бактерије и спречава болести; утиче на смањење стреса и депресије; убрзава метаболизам и разградњу масти. Чајно дрво – посебно, примамљиво и изузетно.

Kids love chemistry:UNESCO  је 2011.годину прогласио међународном годином хемије. На овај начин свет жели да ода почаст развоју хемије као науке и великим хемичарима; нпр. животу и раду Марије Кири која је пре стотину година награжена Нобеловом наградом.

Фасцинантни мозак је изложба Универзитета из Лугана (Швајцарска) о мозгу и необичним илузијама и мислима које он може да нам приреди.Мозак нас чини паметним али понекад не говори истину. Помоћу најнапредније технологије демонстриране су нам оптичке, визуелне и тактилне илузије.

Научна писменост се учи од најмлађих дана. Језик науке је пут у будућност. Пројекат  „Рука у тесту“ професора Стевана Јокића из Института за нуклеарне науке Винча и његових студената једноставним експериментима нас је учио научним законима.

Земља физичких чуда: поставка Физичког факултета из Ниша у чијим огледима престају да важе закони гравитације, фонтане саме од себе теку, а светлосни зрак се криви.