Дан планете Земље – 22. април

Међународни Дан планете Земље -– у оквиру пројекта “Навала на авалу“ обележили смо још једним излетом на овој планини учешћем у завршном догађају – шумарском вишебоју. Обзиром да смо сад имали мало искуства освојили смо прво место на овој манифестацији. 

Циљ обележавања Дана планете Земље је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена. Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи. Бројне акције и манифестације треба да подигну  ниво еколошке свести, едукују и мотивишу грађана да се активно укључе у борбу за очување планете Земље.

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Стручњаци упозоравају да је поред индустријског и технолошког развоја, човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине. Биолози упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што озбиљно доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности. Као кључне узроке изумрања врста, наводе уништавање станишта људском активношцу, неконтролисану експлоатацију свих извора Земље и њеног биљног и животињског света као и загадење животне средине.