Школа по мери детета

 

Архиве
Превентивне активности за спречавање ширења инфекције
- Редовно прање руку, након употребе тоалета, пре и после одмора, пре и након узимања хране..
- Не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,
- Не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду,
- Употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке,
- Коришћење гелова за суво прање руку када није могуће опрати руке сапуном,
- Одложити прославе и дружења,
- Редовно одржавање личне хигијене.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније и одвијаће се по новој процедури у складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-00297/2020-07 од 30.03.2020. године.

У складу са наведеним, обавештавамо вас:

- У први разред основне школе, за школску 2020/2021. годину биће уписана деца рођена од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

- Уместо уписа, родитељима и другим законски заступницима ће од 1. априла 2020. године бити омогућено да електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу преко Портала еУправа, на сајту euprava.gov.rs (Исказивање интересовања за упис у основну школу)

- Родитељима који су преко ове услуге исказали интересовање за упис деце у први разред у ОШ „Милоје Васић“, биће по дефинисању уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, електронском поштом послата нотификација о датуму уписа у школу.

- На Порталу еУправа по дефинисању датума уписа у основну школу, родитељима/другим законским заступницима биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање.

Напомена: Родитељи и други законски заступници који нису у могућности да електронским путем искажу интересовање за упис детета преко портала еУправа, имаће могућност да то учине телефонским путем

уторком и петком на бројеве телефона062/8038-108   и   062/8038-114

у временском периоду од 10,00 часова до 12,00 часова.

 директор школе, Небојша Трифић с.р.

Ученици четвртог разреда су правили сок од трњина. Изузетно здрав напитак без додатака и без шећера, који су сами направили имао је одличну боју, арому и укус.

Најлеши део је била дегустација.

 

trnjinaОпис биљке

Трњина је лековито, самоникло шумско воће. Биљка је листопадни жбун, мањих или већих димензија. Може да нарасте до 5 метара у висину. Цветови су прљаво беле боје, са 5 латица, а листови овални. Цвета пре листања, а то је у марту и априлу. Воће је коштуница, плодови су тамно плави. Плод је сличан малој шљиви, али више округао. Неки кажу за трњину дивља шљива. Сазрева почетком јесени, а може се брати и касније. Плодови не отпадају лако и кад су зрели. Препоручује се да се бере пре мраза. Трњина расте близу шума, путева, на брдима и поред пашњака. Не смета јој ниска температура. Расте и до 1500 метара надморске висине. Успева широм Европе и код нас, највише у појасу храстових шума.

Употреба трњине

Плод се може јести свеж, иако је укус кисео и опор. Трњина се користи за прављење сока, сирупа, вина, а у неким земљама и жестоких пића (нарочито ликера). Може се стављати и у воћне пите. Ако се укисели у сирћету тад је слична умебоши шљивама из Јапана. Од цветова трњине прави се чај. Од трњине се прави и пекмез.

Лековита и нутритивна својства трњине

Трњина је добра за желудац. Помаже и код жутице. Сируп од трњине је користан за реуму. Трњина је диуретик и чисти желудац и црева. Користи се и у хомеопатији. У народној медицини се примењује за јачање желудца и лечење кашља. Трњина садржи највише Ц витамин, али и фруктозу, танине и органске киселине.

Print Friendly, PDF & Email